SKŁADNIKI:
- 350g czarnych oliwek bez pestek JOLCA
- 10g kaparów hiszpańskich JOLCA
- 30ml oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE
- Sól morska CUOR DI MARE
- 2-3 fileciki anchois LA ROSSA
- 2 łyżeczki octu balsamicznego MONARI FERERZONI
- 2 ząbki czosnku
- Świeżo mielony pieprz
- Parmezan
- 10g Orzeszków pinii
- papryczka chilli – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
1. Odcedź z zalewy 350g czarnych oliwek bez pestek JOLCA i przekrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 10g kaparów hiszpańskich JOLCA, 2-3 fileciki anchois LA ROSSA, 10g orzeszków pinii, 30ml oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE, 2 łyżeczki octu balsamicznego MONARI FERERZONI i odrobine tartego parmezanu.
2. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą morską CUOR DI MARE. Jak lubisz ostrzejsze potrawy, opcjonalnie możesz dodać odrobinę papryczki chilli.
3. Tak przygotowana pasta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju grzanek i dań z makaronu.
SMACZNEGO!