SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby):
- 100g orzechów z rozmarynem MIXIT
- 100g sera koziego MIXIT
- Garść bruschette chips MARETTI
- 5 łyżek oliwy BASSO EXTRA VERGINE
- 4 łyżki cukru trzcinowego z MAURITIUSA
- 50g suszonych pomidorów LA ROSSA
- Sól morska CUOR DI MARE
- 300g mieszanki sałat
- 150g pomidorków cherry
- 2 gruszki
- Sok z połowy limonki
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na cząstki.
2. Następnie na lekko rozgrzaną patelnie wsyp 4 łyżki cukru trzcinowego z MAURITIUSA i rozpuść (powinien mieć bursztynową barwę).
3. Następnie wlej ok. 100ml wody (cukier się skawali, nie martw się), podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i dodaj pokrojone gruszki. Całość podgrzewaj tak długo, aż gruszki będą miękkie a całość zrobi się gęsta. Przełóż na talerzyk.
4. Teraz przygotuj sos. Do małej miseczki wlej 5 łyżek oliwy BASSO EXTRA VERGINE, łyżkę wody, szczyptę soli morskiej CUOR DI MARE, pół łyżeczki cukru trzcinowego z MAURITIUSA i sok z połowy limonki. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą. Schowaj do lodówki.
5. Pomidorki cherry przekrój na pół, a 50g suszonych pomidorów LA ROSSA odcedź z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
6. Teraz pozostało już tylko „złożyć” sałatkę. Ułóż na półmisku mieszankę sałat i rozsyp składniki: cherry, suszone pomidory LA ROSSA i polej przygotowanym wcześniej sosem.
7. Ułóż karmelizowaną gruszkę i bruschette chips MARETTI. Na wierzch posyp serem kozim i orzechami w rozmarynie MIXIT.
SMACZNEGO!