Roladki z kurczaka po bolońsku

   

SKŁADNIKI (porcja na 10 sztuk):

2 puszki pomidorów pelati METELLIANA
50g suszonych pomidorów LE PEPE
50ml oliwy BASSO SANSA
sól morska CUOR DI MARE (do smaku)
3szt. piersi z kurczaka
400g mrożonego szpinaku
100g sera mozzarella
1szt papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
1szt cebuli
100g pestek z dyni
100ml śmietany 30%
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku

PRZYGOTOWANIE:

1. Na lekko rozgrzaną patelnie wlej ok 20ml oliwy BASSO SANSA i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem i papryczką chili.

2. Dodaj rozmrożony szpinak. Lekko podgrzej wszystko razem, by ze szpinaku odparował nadmiar wody. Dodaj śmietanę i odparuj całość.

3. Dodaj prażone pestki dyni i pokrojone w grubszą kostkę suszone pomidory LE PEPE. Całość dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.

4. Filety kurczaka umyj i tłuczkiem do mięsa rozbij na cienkie płaty. Dopraw solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.

5. Ułóż na nich przygotowany wcześniej farsz (zachowaj 2cm rantu), zawiń roladki.

 

 

6. Na rozgrzaną patelnie wlej ok. 30ml oliwy BASSO SANSA i podsmaż mięso z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Odstaw na bok.

7. Do rondelka wrzuć dwie puszki pomidorów pelati METELLIANA i lekko rozdrobnij widelcem. Następnie podgrzej i dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem.

8. Do sosu przełóż usmażone roladki z kurczaka. Duś na małym ogniu przez ok. 15 min., aż mięso „dojdzie” w środku.

9. Gotowe danie podawaj w kaszą bulgur i świeżą sałatą.

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium