Risotto z białkiem dyniowym SOWELL

   

SKŁADNIKI:

  1. 1 kg ryżu DIVELLA Riso Arborio
  2. 6 miarek białka dyniowego SOWELL
  3. 200 ml oliwy BASSO SANSA
  4. 1 kg dyni hokkaido
  5. 2 l wywaru warzywnego
  6. 6 ząbków czosnku
  7. 1 cebula
  8. 1 papryczka chilli
  9. 200 ml białego wina chardonnay
  10. 2 łyżeczki kurkumy
  11. 6 łyżeczek curry
  12. Sól morska CUOR DI MARE
  13. Świeżo mielony pieprz
  14. Natka pietruszki
  15. Parmezan

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dynie hokkaido, przekrój na pół i usuń pestki (NIE OBIERAJ),  następnie pokrój w małe kawałki.

2. 1 dużą cebulę i 6 ząbków czosnku pokrój w drobną kosteczkę.  Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń  pestki i również pokrój w kosteczkę.

3. Do dużej patelni lub płaskiego szerokiego garnka wlej ok 200ml oliwy BASSO SANSA i podsmaż delikatnie kolejno, cebulę, chilli, czosnek i dynie. Następnie dodaj 1kg ryżu DIVELLA Riso Arborio. Podsmaż wszystko razem, dodaj 6 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kurkumy i zalej 200ml wina białego chardonnay,  wymieszaj i poczekaj, aż odparuje.

 

4. Następnie dodawaj stopniowo (w porcjach ok 500ml) wywar warzywny, czekaj aż potrwa wchłonie płyn i ten proces powtarzaj aż do miękkości ryżu. Po ostatniej partii płynu dodaj 6 miarek białka dyniowego SOWELL dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.

  

5. Na sam koniec dodaj odrobine tartego parmezanu i posiekaną natkę pietruszki

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium