SKŁADNIKI:
- 100g czarnych oliwek bez pestek JOLCA
- 100g zielonych oliwek królewskich GORDAL JOLCA
- 300g czerwonej grillowanej papryki LE PEPE
- 100ml oliwy BASSO EXTRA VERGINE
- 1 łyżka kremu z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI
- Szczypta soli morskiej CUOR DI MARE
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 garść rukoli
- ½ główki sałaty radicchio
- 200g sera feta
- 1 duży ogórek
- 200g pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- ½ limonki
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania sosu winegret.
2. Do nie dużego słoiczka, wlej 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę soku z limonki, 6 łyżek oliwy BASSO EXTRA VERGINE, 2 łyżki wody, szczyptę soli morskiej CUOR DI MARE, 1 łyżeczkę cukru i 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Zakręć przykrywką i mocno potrząsaj aż składniki się wymieszają, odstaw do lodówki.
3. Sałatę lodową i radiccho porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą. Następnie odcedź sok z czarnych oliwek bez pestek JOLCA i przekrój je na pół. Czerwoną grillowaną paprykę LE PEPE pokrój w grubą kostkę. Obierz ogórka i również pokrój w kostkę, natomiast pomidorki cherry przekrój na pół.
4. Przygotowaną wcześniej sałatę wymieszaj z pokrojonymi warzywami (zostaw trochę do dekoracji). Ser feta pokrój w kostkę (możesz też rozkruszyć) i rozsyp po sałacie z warzywami.
5. Na samą górę ułóż pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i całość polej przygotowanym wcześniej sosem winegret.
6. Udekoruj kremem z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI i gotowe.
SMACZNEGO!