Lumaconi con le verdure

   

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj 500g makaronu LUMACONI GIGANTI DELVERDE w osolonej wodzie (500g/5L) przez 10min. Odcedź przez sito i przelej zimną wodą, odstaw na bok.

2. Na dużą  rozgrzaną patelnie wlej ok.70ml oliwy BASSO SANSA i podsmaż pokojoną w małą kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dożuć ok. 500g pokrojonej w kosteczkę cukinii i podsmaż całość aż zmięknie.

3. Dołóż 340g pokrojonej na małe kawałki grillowanej papryki LE PEPE i 800g soczewicy METELLIANA, dopraw ok. 1 łyżeczką soli morskiej CUOR DI MARE  i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

  

4. Całość lekko podduś i zalej 400g krojonych pomidorów METELLIANA, dodaj 1 łyżeczkę suszonego oregano i małą garść pokrojonej drobno świeżej bazylii. Odparuj aż całość zgęstnieje i odstaw do wystygnięcia.

 

5. Z pozostałych 400g krojonych pomidorów METELLIANA zrób sos. W małym rondelku podgrzej 400g krojonych pomidorów METELLIANA dodaj szczyptę suszonego oregano, mała garstkę świeżej bazylii, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw na bok.

6. Teraz możesz zacząć faszerować  ugotowany wcześniej makaron LUMACONI GIGANTI DELVERDE przygotowanym farszem warzywnym.

  

7. Małą łyżeczką nakładaj farsz do makaronu, dość na “bogato” by wypełnić go po brzegi, i gęsto układaj w naczyniu żaroodpornym.

8. Całość zalej równomiernie przygotowanym sosem pomidorowym i wstaw do rozgrzanego piekarnika 160st.C i zapiekaj przez ok 40min.

 

 

9. Gotowe danie posyp obficie świeżą bazylią i gotowe.

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium