Pizza z karczochami, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i rukolą

   

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Sos:

1. Do lekko rozgrzanego rondelka wlej łyżkę oliwy BASSO SANSA i dodaj  wyciśnięte  przez praskę 3 ząbki czosnku, delikatnie podsmaż.

2. Następnie wlej 300ml przecieru pomidorowego DIVELLA PASSATA, dodaj łyżeczkę soli i cukru.

3. Całość gotuj na małym ogniu by sos lekko zgęstniał. Na koniec dodaj łyżeczkę suszonego oregano i bazylii.

  

Ciasto:

1. Do 150ml lepiej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wmieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.

2. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki DIVELLA FARINA TYP 00 i wymieszaj z łyżeczką soli jodowanej CUOR DI MARE. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. pod koniec dodaj łyżeczkę oliwy BASSO SANSA.

  

3. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i  odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

4. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu, przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj delikatnie oliwą BASSO SANSA, i nałóż cienka warstwę sosu pomidorowego.

5. Następnie wyłóż kolejno składniki: rozdrobiony ser mozzarella, pokrojone w cieknie paseczki pomidory suszone LE PEPE, karczochy z ziołami po neapolitańsku LE PEPEczarne oliwki bez pestek i zalewy JOLCA.

  

6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 st. C, góra-dół) i piecz ok. 15min.

7. Gotową pizzę udekoruj świeżą rukolą i skrop delikatnie oliwą z oliwek BASSO EXSTRA VERGINE.

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium