SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki oliwy BASSO SANSA
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek BASSO EXSTRA VERGINE
- 180g karczochów z ziołami po neapolitańsku LE PEPE
- 90g pomidorów suszonych LE PEPE
- 300ml sosu pomidorowego DEVELLA PASSATA
- 75g oliwek czarnych bez pestek i zalewy JOLCA
- 250g mąki DIVELLA FARINA TYP 00
- 50g świeżej rukoli
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli jodowanej CUOR DI MARE
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 25g świeżych drożdży
- 150ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
1. Do lekko rozgrzanego rondelka wlej łyżkę oliwy BASSO SANSA i dodaj wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, delikatnie podsmaż.
2. Następnie wlej 300ml przecieru pomidorowego DIVELLA PASSATA, dodaj łyżeczkę soli i cukru.
3. Całość gotuj na małym ogniu by sos lekko zgęstniał. Na koniec dodaj łyżeczkę suszonego oregano i bazylii.
Ciasto:
1. Do 150ml lepiej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wmieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.
2. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki DIVELLA FARINA TYP 00 i wymieszaj z łyżeczką soli jodowanej CUOR DI MARE. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. pod koniec dodaj łyżeczkę oliwy BASSO SANSA.
3. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu, przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj delikatnie oliwą BASSO SANSA, i nałóż cienka warstwę sosu pomidorowego.
5. Następnie wyłóż kolejno składniki: rozdrobiony ser mozzarella, pokrojone w cieknie paseczki pomidory suszone LE PEPE, karczochy z ziołami po neapolitańsku LE PEPE i czarne oliwki bez pestek i zalewy JOLCA.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 st. C, góra-dół) i piecz ok. 15min.
7. Gotową pizzę udekoruj świeżą rukolą i skrop delikatnie oliwą z oliwek BASSO EXSTRA VERGINE.
SMACZNEGO!