Polenta po włosku

   

Na ten przepis musisz poświęcić trochę czasu i cierpliwości. Polenta to świetny dodatek do dań głównych (zamiast ziemniaków), jak również jako główna potrawa podana w towarzystwie sałat lub grillowanych warzyw.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE: 

1. Na samym początku przygotuj tortownicę: na spodzie wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj oliwą z oliwek BASSO SANSA.

2. Odmierz 6 szklanek wody, posól do smaku solą morską CUOR DI MARE i doprowadź do wrzenia. Następnie stopniowo (CIĄGLE MIESZAJĄC) wsyp 2 szklanki mąki kukurydzianej SAMMILLS POLENTA.

3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut mieszając dość często (UWAŻAJ BY SIĘ NIE PRZYPALIŁO).

4. Masa będzie stopniowo gęstnieć (będzie ciężko się ją mieszało).

5. Przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i wyrównaj wierzch. Odstaw do wystygnięcia na jakieś 40miut.

6. Pokrój na porcję i podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek BASSO SANSA i czosnku.

 

SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium