Pizza z szynką i rukolą

   

SKŁADNIKI (porcja na 2 pizzy o średnicy 25cm):

250g mąki DIVELLA
2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGINE
2 saszetki sosu pomidorowego z bazylią EASY MONTALI
50ml oleju z konopi SOWELL
40g zielonych oliwek z szynką JOLCA
1 łyżeczka soli morskiej CUOR DI MARE
1 łyżeczka cukru
200g tartej mozarelli
25g drożdży
100g szynki parmeńskiej
60g rukoli

PRZYGOTOWANIE:

1. Do 150ml lepiej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.

2. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki DIVELLA FARINA i wymieszaj z łyżeczką soli CUOR DI MARE.

3. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. Pod koniec dodaj dwie łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGINE.

4. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

5. Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu.

6. Przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż po jednej saszetce sosu pomidorowego z bazylią EASY MONTALI

7. Następnie posyp tartym serem, zielonymi oliwkami z szynką JOLCA.

8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220C przez ok. 15 minut.

9. Na upieczoną pizzę rozłóż rukolę i szynkę parmeńską, całość skrop olejem z konopi SOWELL.

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium