Pizza grecka

   

SKŁADNIKI (porcja na dwie pizzy o średnicy 25cm):

250g mąki PIVETTI Pizza&Focaccia
1 saszetka pesto z bazylii EASY MONTALI
300g passaty ORGANIC FOODS
60g czarnych oliwek JOLCA
1 łyżeczka soli morskiej CUOR DI MARE
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
25g drożdży
300g mozarella kulka
1 czerwona cebula
100g sera feta
1 mała zielona papryka

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małego rondelka wlej 300ml przecieru pomidorowego passata ORGANIC FOODS, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli morkiej CUOR DI MARE i cukru.

2. Całość gotuj na małym ogniu, by sos lekko zgęstniał. Na koniec dodaj łyżeczkę suszonego oregano i bazylii.

3. Do 150ml letniej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.

4. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki PIVETTI Pizza&Focaccia i wymieszaj z łyżeczką soli CUOR DI MARE.

5. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. Pod koniec dodaj dwie łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGINE.

6. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i  odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

7. Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu.

8. Przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż przygotowany wcześniej sos pomidorowy.

9. Rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozarella, pokrojoną w grubszą kostkę fetę, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i zieloną paprykę. Na koniec rozłóż czarne oliwki JOLCA.

 

10. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok.15 minut w temperaturze 220C.

11. Upieczoną pizzę skrop delikatnie pesto z bazylii EASY MONTALI.

 

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium