Lasagne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

   

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

1. Szpinak rozmroź i odstaw na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody.

2. Suszone pomidory LE PEPE odcedź z oleju i pokrój w cieniutkie paseczki a 4-5 ząbków czosnku przeciśnij przez praskę.

 

3. Następnie w garnku podsmaż lekko na maśle czosnek, dożuć odcedzony szpinak podduś chwilę razem i dopraw solą morską CUOR DI MARE, szczyptą gałki muszkatołowej i świeżo mielonym pieprzem, na sam koniec dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory LE PEPE.

4. W oddzielnym garnku przygotuj  sos beszamelowy. W tym celu rozpuść 100g mała i dodaj 3 czubate łyżki mąki FARINA DIVELLA i mieszając podsmaż delikatnie łącząc składniki. Następnie wlej 500ml mleka dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i ½ łyżeczki soli morskiej CUOR DI MARE. Całość ciągle mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencje budyniu).

  

Teraz pozostało już tylko połączyć składniki :)

5. W naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia o wymiarach ok 20/20cm rozłóż warstwę makaronu lasange MONTE BANATO (nie martw się jak makaron nie pasuje idealnie do kształtu blaszki, możesz go lekko ułamać i później „dokleić” brakujące kawałki – patrz foto) przełóż warstwą szpinaku, następnie warstwą sosu beszamelowego i powtórz czynność jeszcze raz. Górną warstwę kończysz makaronem i zalewasz dokładnie sosem beszamelowym. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 170st.C / 40min.

  

   

   

6. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. W rondelku podsmaż na maśle 2 ząbki czosnku i wlej 500g sosu pomidorowego PASSATA DIVELLA, dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym  pieprzem i dorzuć garstkę posiekanej świeżej bazylii. Całość lekko odparuj.

7. Upieczoną lasange pokrój na porcje, nałóż na talerze i oblej sosem pomidorowym. Udekoruj listkiem bazylii i gotowe.

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium