SKŁADNIKI:
- 200g makaronu lasange MONTE BANATO
- 500g sosu pomidorowego PASSATA DIVELLA
- 180g suszonych pomidorów LE PEPE
- 3 czubate łyżki mąki FARINA DIVELLA
- 100g masła
- 6 ząbków czosnku
- 500ml mleka 3,2%
- 1,5kg mrożonego szpinaku
- Sól morska CUOR DI MARE
- Świeżo mielony pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
1. Szpinak rozmroź i odstaw na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody.
2. Suszone pomidory LE PEPE odcedź z oleju i pokrój w cieniutkie paseczki a 4-5 ząbków czosnku przeciśnij przez praskę.
3. Następnie w garnku podsmaż lekko na maśle czosnek, dożuć odcedzony szpinak podduś chwilę razem i dopraw solą morską CUOR DI MARE, szczyptą gałki muszkatołowej i świeżo mielonym pieprzem, na sam koniec dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory LE PEPE.
4. W oddzielnym garnku przygotuj sos beszamelowy. W tym celu rozpuść 100g mała i dodaj 3 czubate łyżki mąki FARINA DIVELLA i mieszając podsmaż delikatnie łącząc składniki. Następnie wlej 500ml mleka dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i ½ łyżeczki soli morskiej CUOR DI MARE. Całość ciągle mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencje budyniu).
Teraz pozostało już tylko połączyć składniki :)
5. W naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia o wymiarach ok 20/20cm rozłóż warstwę makaronu lasange MONTE BANATO (nie martw się jak makaron nie pasuje idealnie do kształtu blaszki, możesz go lekko ułamać i później „dokleić” brakujące kawałki – patrz foto) przełóż warstwą szpinaku, następnie warstwą sosu beszamelowego i powtórz czynność jeszcze raz. Górną warstwę kończysz makaronem i zalewasz dokładnie sosem beszamelowym. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 170st.C / 40min.
6. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. W rondelku podsmaż na maśle 2 ząbki czosnku i wlej 500g sosu pomidorowego PASSATA DIVELLA, dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem i dorzuć garstkę posiekanej świeżej bazylii. Całość lekko odparuj.
7. Upieczoną lasange pokrój na porcje, nałóż na talerze i oblej sosem pomidorowym. Udekoruj listkiem bazylii i gotowe.
SMACZNEGO!