Faszerowane muszle alla bolongese

   

SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):

300g muszli DELVERDE
50ml oleju z winogron BASSO
2 puszki krojonych pomidorów METELLIANA
sól morska CUOR DI MARE (do smaku)
500g mielonego mięsa wołowego
1 marchewka
1 cebula
8 ząbków czosnku
łyżeczka suszonego tymianku
garść świeżej bazylii
Parmezan

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron muszle DELVERDE gotuj w osolonej wodzie przez 7 minut i odcedź na sito.

2. Następnie do rozgrzanego garnka wlej ok 50ml oleju z winogron BASSO i podsmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i startą na tarce marchewkę, podduś chwile razem, by warzywa zmiękły i dodaj 4 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę.

3. Całość zalej 1 puszką krojonych pomidorów METELLIANA i duś przez ok. 15 minut, aż nadmiar wody odparuje.

4. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec dodaj suszony tymianek i pokrojoną drobno świeżą bazylię. Odstaw na bok i przygotuj sos.

5. W niewielkim rondelku podsmaż na oleju z winogron drobno pokrojone 4 ząbki czosnku, zalej 1 puszką krojonych pomidorów METELLIANA, dopraw solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Całość zblenduj.

6. Teraz nafaszeruj ugotowane wcześniej muszle DELVERDE przygotowanym farszem.

7. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Gotowe danie posyp parmezanem.

 

 

SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium