SKŁADNIKI:
- 80g suszonych pomidorów LE PEPE
- 2 łyżki pesto z bazylii LE PEPE
- 4 łyżki oliwy BASSO SANSA
- 1 łyżka soli morskiej CUOR DI MARE
- 2 piersi z kurczaka
- 300g mrożonego szpinaku (w liściach)
- 1 średnia cebula
- 6 ząbków czosnku
- Świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki majonezu
- ½ sałaty lodowej
- 300g kaszy kuskus
- 200ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj i oczyść z błonek kurczaka, zrób w nim dziurkę, by później go nafaszerować.
2. Do miseczki wlej ok. 2 łyżki oliwy BASSO SANSA, dodaj 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę soli morskiej CUOR DI MARE, odrobinę pieprzu. Zamarynuj kurczaka (w środku też). Schowaj do lodówki na ok. 1h.
3. Na palenie wlej ok 2 łyżki oliwy BASSO SANSA i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę połówkę cebuli, dodaj pokrojone w kosteczkę 3 ząbki czosnku. Podsmaż razem, a następnie dodaj odmrożony i wyciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystygnięcia i nafaszeruj nim kurczaka.
4. Piersi smaż pod przykryciem po ok. 15 min. na stronę.
5. W międzyczasie przygotuj sos. Do małego rondelka, wlej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów LE PEPE i podsmaż drugą połówkę cebuli pokrojoną w kostkę, dorzuć 3 ząbki pokrojonego czosnku i podsmaż razem.
6. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki 80g suszonych pomidorów LE PEPE. Chwilkę razem podduś (pomidory puszczą aromat) i zalej 200ml śmietany 30%.
7. Zagotuj i dopraw do smaku, solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
8. Teraz czas na dodatki. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki ulubionego majonezu i 2 łyżki pesto z bazylii LE PEPE. Wymieszaj razem.
9. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
SMACZNEGO!