SKŁADNIKI (przepis na 4 osoby):
- 400g krojonych pomidorów METALLIANA
- 70g zielonych oliwek JOLCA
- 70g czarnych oliwek JOLCA
- 190g pesto z bazylii LE PEPE
- 180g suszonych pomidorów LE PEPE
- Oliwa z oliwek BASSO EXTRA VERGINE
- Oliwa z oliwek BASSO SANSA
- Sól morska CUOR DI MARE
- Świeżo mielony pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 250g rukoli
- 2-3 małe pomidorki malinowe
- 300g kaszy kuskus
- Sok z ¼ cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj i oczyść piersi z kurczaka, nakrój od grubszej strony tworząc kieszonkę, następnie natrzyj delikatnie (w środku również) solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem i pesto z bazylii LE PEPE.
2. Zielone i czarne oliwki JOLCA wraz z suszonymi pomidorami LE PEPE pokrój w małe kawałki i wymieszaj z łyżką pesto z bazylii LE PEPE tworząc pastę. Następnie nafaszeruj ją piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej 30min.
3. Teraz zajmij się sosem. W niewielkim rondelku podgrzej ok 50ml. oliwy z oliwek BASSO SANSA i podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Następnie dodaj krojone pomidory METALLIANA, lekko odparuj i dopraw solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.
4. Gdy piersi z kurczaka się zamarynowały usmaż je na patelni pod przykryciem przez 7min. z każdej strony.
5. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
6. Z rukoli i pomidorów przygotuj sałatkę, następnie skrop ją sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek BASSO EXTRA VERGINE.
SMACZNEGO!