Chaczapuri

   

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta, w tym celu odmierz 420g mąki Farina typ ”00” DIVELLA i połącz z 1 łyżeczką soli morskiej CUOR DI MARE. W oddzielnym naczyniu odbierz i połącz ze sobą 60g mleka 3,2%, 20g drożdży i łyżkę cukru trzcinowego ATCO, odstaw do wyrośnięcia.

 

2. W miedzy czasie przygotuj pozostałe składniki. 180g suszonych pomidorów LE PEPE pokrój w paseczki, a 140g czarnych oliwek bez pestek JOLCA i 140g zielonych oliwek z pastą paprykową JOLCA przekrój na pół, 40g kaparów hiszpańskich JOLCA odcedź z zalewy.

3. W tym czasie pewnie drożdże już wyrosły, wiec połącz je z przygotowaną mąką z solą i dodaj 180g letniej wody. Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy będzie już prawie gotowe dodaj 30g rozpuszczonego masła, wyrabiaj ciasto aż przestanie się kleić do rąk a jego konsystencja będzie gładka (jak trzeba możesz lekko podsypać mąką). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok.40min. Po tym czasie podziel je na 4 części i każdą z nich uformuj w kulkę. Po czym znów musi wyrosnąć ok. 30min.

4. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu.

5. Podsmaż na maśle 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praską, wlej 200ml śmietany 30%, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą morską CUOR DI MARE i odparuj o połowę.

6. Gdy kulki ciasta już wyrosły, rozwałkuj każdą z nich na cienki podłużny placek. Zawiń jego boki na 3 zakładki, tworząc coś na wzór „łódeczki”. Środek posmaruj sosem śmietanowym i nałóż przygotowane wcześniej dodatki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 180C/15min.

7. Gotowe chapaczuri podawaj ze świeżą rukolą i tartym parmezanem.

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium