Calzone z karczochami i pesto z suszonych pomidorów

   

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE: 

1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do 400ml mleka dodaj 20g drożdży, 2 łyżki cukru trzcinowego z MAURITIUSA i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 15min.

2. Następnie do 600g mąki Semola Rimacinata PIVETTI dodaj łyżeczkę soli morskiej CUOR DI MARE łyżeczkę suszonego oregano. Wymieszaj razem, dodaj mleko z drożdżami i łyżkę oliwy z oliwek BASSO SANSA. Wyrób ciasto. (w razie potrzeby podsyp mąką).

 

3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek BASSO SANSA. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki karczochy LE PEPE i przekrojone na pół czarne oliwki JOLCA. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na części po ok. 100g i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wysmaruj je pesto z suszonych pomidorów LE PEPE (tak by zachować 2cm suchego rantu). Posyp tartym serem i wyłóż farsz.

  

5. Ciasto zawiń w kształt pieroga, mocno sklejając brzegi. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220C przez ok.20-30min.

  

6. Gotowe danie podawaj z sosem Lutenica LE PEPE

 

 

SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium