SKŁADNIKI:
- 600g mąki Semola Rimacinata PIVETTI
- 2 łyżki oliwy z oliwek BASSO SANSA
- 1 łyżka soli morskiej CUOR DI MARE
- 2 łyżki cukru trzcinowego z MAURITIUSA
- 150g pesto z suszonych pomidorów LE PEPE
- 180g karczochów LE PEPE
- 290g sosu Lutenica LE PEPE
- 140g czarnych oliwek JOLCA
- 400ml mleka
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka oregano
- 2-3 czerwone cebule
- 300g żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do 400ml mleka dodaj 20g drożdży, 2 łyżki cukru trzcinowego z MAURITIUSA i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 15min.
2. Następnie do 600g mąki Semola Rimacinata PIVETTI dodaj łyżeczkę soli morskiej CUOR DI MARE łyżeczkę suszonego oregano. Wymieszaj razem, dodaj mleko z drożdżami i łyżkę oliwy z oliwek BASSO SANSA. Wyrób ciasto. (w razie potrzeby podsyp mąką).
3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek BASSO SANSA. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki karczochy LE PEPE i przekrojone na pół czarne oliwki JOLCA. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na części po ok. 100g i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wysmaruj je pesto z suszonych pomidorów LE PEPE (tak by zachować 2cm suchego rantu). Posyp tartym serem i wyłóż farsz.
5. Ciasto zawiń w kształt pieroga, mocno sklejając brzegi. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220C przez ok.20-30min.
6. Gotowe danie podawaj z sosem Lutenica LE PEPE
SMACZNEGO!