Pane Carasau (sardyński chleb) klasyczny 250 g Koromé
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pane Carasau (sardyński chleb) klasyczny 250 g Koromé!
Pane Carasau to kamień węgielny chleba wytwarzanego we Włoszech, a dokładnie na Sardynii. Jest on produkowany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na bardzo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces niezbędny do nadania mu typowej i niepowtarzalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go wyróżnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica lub Carta da Musica.
Do wyboru 5 różnych odsłon sardyńskiego specjału!
Klasyczne Pane Carasau 250 g
Pane Guttiau z oliwą z oliwek i solą 250 g
Pane Guttiau z oliwą z oliwek, solą i rozmarynem 250 g
Pane Guttiau z oliwą z oliwek, solą i peperoncino 250 g
Guttiau Nero z oliwą z oliwek, solą i węglem aktywnym 250 g
Składniki: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
Składniki użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne surowce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, możliwe jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana tradycyjnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta mała, aromatyczna korekta poprawia smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i różnych sposobów jego spożywania.
Składniki przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w przypadku Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym składnikiem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
Tradycyjny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W przypadku linii KOROME pomyślano o rozszerzeniu doznań smakowych, oferując warianty z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma różnymi potrawami, od przystawek przez dania główne a na deserach kończąc.
Firma KOROME, sardyński producent Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swojej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej marki przyjaznymi dla WEGAN.
Dane techniczne
Składniki | Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne. |
Alergeny | Może zawierać soję i gorczycę. |
Wartość odżywcza w 100 ml/g | 100 g |
- Wartość energetyczna | 1519 kJ / 358 kcal |
- Tłuszcz: | 1,6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
- Węglowodany: | 73 g |
- w tym cukry | 2,6 g |
- Białko | 11 g |
- Sól | 1,4 g |
- Błonnik | 3,9 g |
Przechowywanie | Przechowywać w chłodnym, suchym i nienasłonecznionym miejscu. Po otwarciu trzymać w szczelnym pojemniku. |
Masa netto | 250 g |
Dystrybutor | Italmex Sp. z o.o., Macierzysz, ul. Sławęcińska 10, 05-850 Ożarów Mazowiecki, www.italmex.pl |
Kraj pochodzenia | Włochy |