Przygotowanie:
- W misce z ciepłą wodą (350 ml) rozpuść mieszankę miąższu i oleju kokosowego, intensywnie mieszając.
- Do miski dodaj sypkie składniki i zmiksuj lub wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Odczekaj ok. 10 min – w tym czasie powoli nagrzewaj gofrownicę posmarowaną cienką warstwą oleju kokosowego.
- Do ciasta dodaj pół łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny i przemieszaj.
- Wyłóż i wyrównaj w gofrownicy ciasto.
- Piecz do uzyskania karmelowego koloru.
- Przed pieczeniem kolejnego gofra przemieszaj ciasto. Jeśli zgęstniało dodaj min. łyżkę wody.
- Gofry układaj jeden na drugim i przykryj, aby nie wysychały.
Co czyni go bezkonkurencyjnym:
Nasze gofry mają wyjątkowo korzystne proporcje białka roślinnego (ponad 12% wartości odżywczej i 7% RWS ) przy obniżonym poziomie węglowodanów ( o ponad 60%) w stosunku do tradycyjnych gofrów. Dzięki temu polecane są nie tylko dietach z nietolerancjami określonych składników czy specjalistycznych dietach zdrowotnych (celiakia, diabetyczna, Hashimoto) ale również w dietach sportowców i dietach związanych z redukcją wagi i ograniczeniem węglowodanów (LOW CARB). Jednym słowem dla wszystkich osób które szczególnie powinny zwracać uwagą na to aby ich dieta była uzupełniana o składniki ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dla kogo:
- wegan i wegetarian,
- osób z nietolerancją glutenu, kazeiny, laktozy i jaj,
- osób na dietach wykluczających,
- osób aktywnych i sportowców- jako źródło białka i bogate w błonnik,
- odchudzających się,
- diabetyków,
- na diecie Hashimoto,
- ograniczających węglowodany- zgodne z dietą LOW CARB,
- paleo.