Makaron Spaghetti Ristorante 500 g Divella

ristorante.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,09 zł 6,39 zł 5.09
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 6,39 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Makaron Spaghetti Ristorante 500 g Divella!

 

HISTORIA MAKARONU

Choć mieszkańcom półkuli zachodniej makaron kojarzy się głównie z kuchnią włoską, historycy jednoznacznie wskazują na Chiny jako kolebkę makaronu. Makaron znaleziony w Chinach w wiosce z okresu neolitu nad brzegiem Żółtej Rzeki, liczący sobie ponad 4 tys. lat jest najstarszym znalezionym dotychczas makaronem i produktem spożywczym. Do Włoch, według legendy, makaron przywiózł Marco Polo - wenecki podróżnik i kupiec. Jak się jednak okazuje legenda nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, bo pierwsze wzmianki o makaronie, czy jeszcze wcześniejsze o makaronopodobnych potrawach są starsze niż sam Marco Polo. Niezależnie od tego jak i gdzie powstał pierwszy makaron nie można zaprzeczyć temu, że to właśnie Włosi spopularyzowali ten produkt na całym świecie i stał się, obok pizzy, kulinarnym symbolem narodowym Włoch.

 

  WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU

We Włoszech oficjalnie znanych jest od 300 do 400 rodzajów makaronu, zróżnicowanych przede wszystkim pod względem kształtu. Choć tak naprawdę sami Włosi żartują, że rodzajów i kształtów makaronów jest tyle ile włoskich gospodyń. Pod względem wartości odżywczych makaron oprócz wysokiej zawartości węglowodanów jest również dobrym źródłem białka i minerałów. Szczególnie makarony rzemieślnicze, produkowane w mniejszych firmach i takie, które są suszone od 18 do 36 godzin są bogate w składniki odżywcze.

 

KSZTAŁT MAKARONU I ZASTOSOWANIE

Kształt makaronu pełni kluczową rolę przy doborze odpowiedniego dania, a właściwie odpowiedniego makaronu do wybranej potrawy.

Do różnorakich sosów używa się makaronów długich jak spaghetti, tagliatelle, fettuccine ale też makaronów krótkich jak penne czy fusilli. Konsystencję sosów zawsze można dostosować do swoich preferencji i rodzaju makaronu dodając odpowiednią ilość wody po gotowaniu makaronu, jak czynią sami Włosi.

Do sałatek natomiast najlepiej sprawdzają się makarony krótkie jak fusilli, penne, farfalle, spirale czy muszelki w różnych kształtach - makarony średniej wielkości, które łatwo nachodzą na widelec, jak reszta składników sałatki.

Do zup we Włoszech najczęściej używa się makaronów drobnych jak orzo (ryżyk), czy drobne muszelki. W Polsce bardzo często do rosołu podaje się makaron nitkę, albo świder.

Do zapiekanek używa się w zależności od dania płatów lasagne, dużych muszli, które można nadziewać ulubionym farszem, ale makarony krótkie jak penne czy fusilli sprawdzą się równie dobrze w przypadku różnych zapiekanek makaronowych, przykładowo, z dodatkiem warzyw.

  

GOTOWANIE MAKARONU

Makaron należy gotować w dużej ilości wody. Najlepiej użyć 1 litr wody na 100g makaronu. Gotujemy makaron na średnim ogniu, najlepiej według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron powinien być „al dente” , czyli dość twardy. Tak ugotowany makaron zachowuje więcej wartości odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla diabetyków.

Jeżeli będziemy przygotowywać makaron z sosem, zawsze dobrze jest zostawić trochę wody z gotowania makaronu, która posłuży nam do uzyskania odpowiedniej konsystencji przygotowywanego sosu.

Firma DIVELLA zajmuje się produkcją makaronów pszenicy durum od ponad 130 lat. Jej założycielem jest Francesco Divella, który rozpoczął produkcję w 1890 roku, kiedy zbudowano pierwszy młyn w Rutigliano (Bari) – małej wiosce w środku doliny Apulia.

Dzisiaj Divella S.p.A. produkuje około 150 tysięcy ton makaronu rocznie, co stanowi udział 8% na rynku włoskim i około 35 tysięcy ton przeznaczonych na rynek zagraniczny.

Dane techniczne

Składniki Mąka z pszenicy durum, woda.
Alergeny Może zawierać śladowe ilości soi.
Wartość odżywcza w 100 ml/g 100 g
- Wartość energetyczna 1508kJ/355kcal
- Tłuszcz: 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
- Węglowodany: 72,0 g
- w tym cukry 3,9 g
- Białko 13,0 g
- Sól 0,004 g
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu.
Masa netto 500 g
Dystrybutor Italmex Sp. z o.o., Macierzysz, ul. Sławęcińska 10, 05-850 Ożarów Mazowiecki, www.italmex.pl
Kraj pochodzenia Włochy

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Produkty powiązane

Makaron Spaghetti 500 g Corticella
Makaron Spaghetti 500 g Corticella
Cena: 5,19 zł 6,49 zł
Makaron Kokardka Farfaline 500 g Corticella
Makaron Kokardka Farfaline 500 g Corticella
Cena: 5,49 zł 6,89 zł
Makaron Świder Fusilli 500 g Corticella
Makaron Świder Fusilli 500 g Corticella
Cena: 5,35 zł 6,69 zł
Makaron Muszla Conchiglie 500 g Corticella
Makaron Muszla Conchiglie 500 g Corticella
Cena: 5,35 zł 6,69 zł
Makaron Ryżyk Avena 500 g Corticella
Makaron Ryżyk Avena 500 g Corticella
Cena: 5,19 zł 6,49 zł
Makaron Spirala mała Eliche 500 g Corticella
Makaron Spirala mała Eliche 500 g Corticella
Cena: 6,69 zł
Makaron Muszla karbowana Gnocco 500 g Corticella
Makaron Muszla karbowana Gnocco 500 g Corticella
Cena: 5,35 zł 6,69 zł
Makaron Wstążka Gniazda Tagliatelle 500 g Corticella
Makaron Wstążka Gniazda Tagliatelle 500 g Corticella
Cena: 6,95 zł 8,69 zł
Makaron Rurka gruba Penne rigate 500 g Corticella
Makaron Rurka gruba Penne rigate 500 g Corticella
Cena: 5,35 zł 6,69 zł
Makaron Muszla mała Lumachine rigate 500 g Corticella
Makaron Muszla mała Lumachine rigate 500 g Corticella
Cena: 5,35 zł 6,69 zł
Makaron Wstążka Gniazda szeroka Lasagnette Nido 500 g Corticella
Makaron Wstążka Gniazda szeroka Lasagnette Nido 500 g Corticella
Cena: 6,95 zł 8,69 zł
Makaron Nitka Gniazda Capelli d'Angelo Nido 500 g Corticella
Makaron Nitka Gniazda Capelli d'Angelo Nido 500 g Corticella
Cena: 6,95 zł 8,69 zł
Makaron Ryżyk Rosmarino 500 g Divella
Makaron Ryżyk Rosmarino 500 g Divella
Cena: 5,09 zł 6,39 zł
Makaron Muszelka drobna Margheritine 500 g Divella
Makaron Muszelka drobna Margheritine 500 g Divella
Cena: 5,09 zł 6,39 zł
Makaron Rurka cięta Pennoni Rigati 500g Divella
Makaron Rurka cięta Pennoni Rigati 500g Divella
Cena: 5,09 zł 6,39 zł
Sos pomidorowy Passata 680 g Divella
Sos pomidorowy Passata 680 g Divella
Cena: 8,09 zł
Ryż Ribe do risotto 1 kg Divella
Ryż Ribe do risotto 1 kg Divella
Cena: 29,39 zł
Ryż Carnaroli do risotto 1 kg Divella
Ryż Carnaroli do risotto 1 kg Divella
Cena: 40,95 zł
Makaron Świder Fusilli 500 g Divella
Makaron Świder Fusilli 500 g Divella
Cena: 5,09 zł 6,39 zł
Mąka do pizzy typ "00" 1 kg Divella
Mąka do pizzy typ "00" 1 kg Divella
Cena: 8,39 zł
Ryż Arborio do risotto 1 kg Divella
Ryż Arborio do risotto 1 kg Divella
Cena: 38,69 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium