Zapiekanka z makaronem penne, pomidorami i fetą
Zapiekanka z makaronem penne, pomidorami i fetą

SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):

300g makaronu penne CORTICELLA
1 puszka krojonych pomidorów METELLIANA
2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGINE
sól morska CUOR DI MARE
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100g sera feta
120g sera mozzarella
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
garść świeżej bazylii

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron penne CORTICELLA wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj przez 10 minut i odcedź przez sito.

2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie BASSO EXTRA VERGINE, dożuć puszkę krojonych pomidorów METELLIANA.

3. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

 

4. Sos wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem penne CORTICELLA i dorzuć pokrojoną w dużą kostkę ser feta. Wymieszaj delikatnie razem, by ser się nie rozpadł.

 

5. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż po wierzchu pokrojony w plasterki ser mozzarella.

 

6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 20-30 minut.

7. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą bazylią.

 

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium