SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):
300g makaronu penne CORTICELLA
1 puszka krojonych pomidorów METELLIANA
2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGINE
sól morska CUOR DI MARE
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100g sera feta
120g sera mozzarella
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron penne CORTICELLA wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj przez 10 minut i odcedź przez sito.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie BASSO EXTRA VERGINE, dożuć puszkę krojonych pomidorów METELLIANA.
3. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
4. Sos wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem penne CORTICELLA i dorzuć pokrojoną w dużą kostkę ser feta. Wymieszaj delikatnie razem, by ser się nie rozpadł.
5. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż po wierzchu pokrojony w plasterki ser mozzarella.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 20-30 minut.
7. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą bazylią.
SMACZNEGO!