
SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):
- 400g spaghetti CORTICELLA No.4
- 70ml oliwy z oliwek BASSO SANSA
- 690g przecieru pomidorowego METELLIANA
- 300g mrożonych owoców morza
- 1 średniej wielkości cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- Sól morska CUOR DI MARE
- Świeżo mielony pieprz
- 1 limonka
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron spaghetti CORTICELLA No.4 wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 minut. Odcedź na sito.
2. Na rozgrzaną patelnie wlej ok. 70ml oliwy z oliwek BASSO SANSA i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki 3-4 ząbki czosnku i gdy się lekko zarumienią dodaj (ODMROŻONE) owoce morza. Podsmaż chwile razem, aż woda odparuje.
3. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki i wlej 690g przecieru pomidorowego METELLIANA. Gotuj wszystko razem, odparowując lekko zawartość.
4. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z połowy limonki.
5. Na sam koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki i ugotowany wcześniej makaron spaghetti CORTICELLA No.4, wymieszaj razem.
6. Gotowe danie podawaj z cząstką limonki bądź cytryny.
SMACZNEGO!