SKŁADNIKI (porcja na dwie pizzy o średnicy 25cm):
250g mąki PIVETTI Pizza&Focaccia
2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE
2 saszetki sosu pomidorowego Arrabbiata EASY MONTALI
10 ostrych papryczek LE PEPE
20 plasterków pepperoni
25g drożdży
1 łyżeczka soli morskiej CUOR DI MARE
1 łyżeczka cukru
300g mozarelli w kulce
PRZYGOTOWANIE:
1. Do 150ml letniej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.
2. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki PIVETTI Pizza&Focaccia i wymieszaj z łyżeczką soli CUOR DI MARE.
3. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. Pod koniec dodaj dwie łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE.
4. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
5. Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu. Przełóż na blaszkę do pieczenia.
6. Nałóż 2 saszetki sosu pomidorowego Arrabbiata EASY MONTALI. Rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozarella, kiełbasę pepperoni i ostre papryczki LE PEPE.
7. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 220C.
SMACZNEGO!