
SKŁADNIKI (porcja na dwie pizzy o średnicy 25cm):
250g mąki DIVELLA
2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE
½ słoiczka anchois LA ROSSA
2 łyżeczki kaparów LA ROSSA
300ml passata DIVELLA
2 łyżeczki soli morskiej CUOR DI MARE
2 łyżeczki cukru
200g tartego sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
25g świeżych drożdży
150ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Do małego rondelka wlej 300ml przecieru pomidorowego DIVELLA PASSATA, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli morskiej CUOR DI MARE i cukru.
2. Całość gotuj na małym ogniu, by sos lekko zgęstniał. Na koniec dodaj łyżeczkę suszonego oregano i bazylii.
3. Do 150ml lepiej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wmieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.
4. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki DIVELLA FARINA i wymieszaj z łyżeczką soli CUOR DI MARE.
5. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. Pod koniec dodaj dwie łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE.
6. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
7. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu, przełóż na blaszkę do pieczenia.
8. Nałóż cienka warstwę sosu pomidorowego, 5 szt. filecików anchois LA ROSSA, przykryj tartym serem mozarella i obsyp zielonymi oliwkami z tuńczykiem JOLCA i kaparami LA ROSSA.
9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 220C.
10. Gotową pizzę posyp świeża bazylią.
SMACZNEGO!