Pizza z anchois, oliwkami i kaparami
Pizza z anchois, oliwkami i kaparami

  SKŁADNIKI (porcja na dwie pizzy o średnicy 25cm):

250g mąki DIVELLA

2 łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE

½ słoiczka anchois LA ROSSA

2 łyżeczki kaparów LA ROSSA

60g oliwek z tuńczykiem JOLCA

300ml passata DIVELLA

2 łyżeczki soli morskiej CUOR DI MARE

2 łyżeczki cukru

200g tartego sera mozzarella

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

25g świeżych drożdży

150ml letniej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małego rondelka wlej 300ml przecieru pomidorowego DIVELLA PASSATA, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli morskiej CUOR DI MARE i cukru.

 

2. Całość gotuj na małym ogniu, by sos lekko zgęstniał. Na koniec dodaj łyżeczkę suszonego oregano i bazylii.

 3. Do 150ml lepiej wody dodaj 25g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, wmieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10 min.

4. Do wysokiej miski przesiej przez sito 250g mąki DIVELLA FARINA i wymieszaj z łyżeczką soli CUOR DI MARE.

5. Wlej przygotowany wcześniej rozczyn i sukcesywnie zagniataj przez ok. 3-4 min. Pod koniec dodaj dwie łyżki oliwy BASSO EXTRA VERGIE.

6. Tak przygotowaną masę przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok 10 min. (jeżeli jest taka potrzeba podsyp lekko mąką). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

7. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok 0,5cm) w kształt okręgu, przełóż na blaszkę do pieczenia.

8. Nałóż cienka warstwę sosu pomidorowego, 5 szt. filecików anchois LA ROSSA, przykryj tartym serem mozarella i obsyp zielonymi oliwkami z tuńczykiem JOLCA i kaparami LA ROSSA.

 

 

 

 

9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 220C.

10. Gotową pizzę posyp świeża bazylią.

 

 

 

 SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium