
SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):
60g suszonych pomidorów LE PEPE
70ml oleju z ryżu BASSO
sól morska CUOR DI MARE (do smaku)
świeżo mielony pieprz (do smaku)
300g piersi z kurczaka
3 łyżki mascarpone
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
150g świeżego szpinaku
100ml wody
mąka pszenna (do obtoczenia kurczaka)
PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, by były równej grubości. Dopraw solą morską CUOR DI MARE, świeżo mielonym pieprzem i obtocz delikatnie w mące (odstaw na bok).
2. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj dość grubo, a suszone pomidory LE PEPE pokrój na duże kawałki.
3. Na rozgrzaną patelnie wlej ok. 70ml oleju z ryżu BASSO i smaż kurczaka z obydwu stron aż się lekko zrumieni, zdejmij z patelni.
4. Na tym samym tłuszczu podsmaż lekko pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek. Dodaj suszone pomidory LE PEPE i zalej ok. 100ml wody.
5. Następnie dodaj 3 łyżki serka mascarpone, dodaj usmażonego kurczaka i całość dopraw solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.
6. Na sam koniec dodaj świeży szpinak.
7. Gotowe danie podawaj z ulubiona kaszą, ryżem lub makaronem.
SMACZNEGO!