Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Ryż cieszy się we Włoszech ogromną popularnością i najczęściej służy jako baza do słynnego risotto. Niesie ze sobą również szereg korzyści dla zdrowia. Ryż stanowi źródło węglowodanów, białka i witamin z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ma też kilka unikalnych cech, które wpływają na finalny smak i konsystencję dania. Skrobia uwalniana podczas gotowania tworzy kremowe wykończenie, spajając w całość wszystkie składniki. Ten typ jest odporny na gotowanie, dzięki czemu zachowuje swoją konsystencję i nie rozpada się podczas gotowania. W idelikatesy24.pl znajdziesz ryż, który doskonale sprawdzi się w klasycznym włoskim risotto. Skosztuj jak smakuje prawdziwa włoska różnorodność!

Ryż

Najlepsze składniki do risotto - jak stworzyć bajecznie pyszne danie?

Podstawą każdego risotto jest ryż, ale to właśnie dodatki decydują o jego wyjątkowym smaku. Niezastąpionymi elementami są rzecz jasna warzywa, w różnych konfiguracjach i proporcjach. We włoskich wersjach risotto królują zwłaszcza cukinia, papryka, pomidory czy szparagi. Grzyby, takie jak pieczarki czy boczniaki, to równie smakowity dodatek do risotto. Nadadzą potrawie pełni smaku i aromatu. Świetnym uzupełnieniem mogą być też krewetki, które wzbogacają danie o szczyptę niewymuszonej wykwintności.

Jak gotować ryż do risotto?

Gotowanie ryżu do risotto może wydawać się trudne, ale z kilkoma prostymi krokami możesz stworzyć idealnie ugotowane, kremowe danie. Bardzo ważnym elementem przygotowywania risotto jest bulion, najlepiej przygotowany samodzielnie. Zadbaj by był stworzony z najlepszych składników. Podsmażony na maśle ryż gotuj na wolnym ogniu korzystając z przygotowanego wcześniej bulionu. Proces wymaga to trochę cierpliwości i uwagi, ale efekt końcowy na pewno Cię wynagrodzi. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium