Sól morska dostępna w naszym sklepie z żywnością online, znacząco różni się od najczęściej spotykanej soli kuchennej. Klasyczna sól kuchenna ma jedynie walory smakowe, ponieważ wartości odżywcze zostają utracone na skutek procesu ługowania, który razem z zanieczyszczeniami wypłukuje także cenne minerały. Najkorzystniejsze działanie na organizm człowieka ma sól pozyskiwana z głębokich kopalni, oraz sól morska. W idelikatesy24.pl znajdziesz sole pozyskiwane z morskich wód opływających półwysep apeniński. Tradycyjne metody pozyskiwania soli z najczystszych regionów Włoch gwarantują szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu. Sprawdź sole z naszego sklepu i zasmakuj w zdrowiu!

Morska sól - właściwości zdrowotne.

Sól kuchenna dostępna na większości sklepowych półek, zanim została przeznaczona do sprzedaży, przeszła przez wiele procesów chemicznych, które miały na celu głównie pozbycie się zanieczyszczeń. Często zdarza się, że sól kuchenna zawiera dodatkowe składniki, takie jak antyzbrylacze i wybielacze, przez co wygląda bardziej estetycznie i utrzymuje dłuższą datę ważności, ale niestety ma niekorzystny wpływ na zdrowie. 

Proces pozyskiwania soli morskiej jest tradycyjny i wykorzystuje nieinwazyjną metodę- suszenie w promieniach słońca na specjalnych polach solnych. Wspomniane pola we Włoszech uchodzą za najczystszy obszar na terytorium całego kraju i objęte są specjalną ochroną. Dzięki temu skład soli nie ogranicza się jedynie do funkcji smakowych, a zawiera wiele cennych minerałów. Wśród nich znajduje się między innymi cynk, magnez, selen, lit i jod.   

Sól morska- zastosowanie w kuchni

Zawartość cennych pierwiastków i minerałów w soli morskiej sprzyja wieli procesom fizjologicznym w organizmie człowieka. Z tego powodu warto jest włączyć sól morską do codziennej diety. Istnieje wiele propozycji na wykorzystanie soli morskiej do przygotowywanych potraw. 

Sól morska posiada intensywny smak i jest bardziej aromatyczna niż zwykła sól stołowa, co czyni ją idealnym dodatkiem do mięs, ryb, czy warzyw. Posolenie wody, w której gotujemy makaron, pozwala zachować naturalny smak i aromat. Sól może być również używana jako przyprawa do marynat i sosów. Dodanie jej do marynaty mięsnej pozwala na delikatne zmiękczenie mięsa i dodanie smaku. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium