Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Oliwa z oliwek jest jednym z najważniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, a także cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz wydobyć z potraw dodatkowy smak i aromat, skorzystaj z aromatyzowanych oliw z oliwek, które wzbogacone są o różne zioła i przyprawy. Takie rozwiązanie idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej. W ofercie włoskich delikatesów online znajdziesz wiele wariantów i kompozycji smakowych, które z pewnością usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagających konsumentów. Wszystkie dostępne w sklepie oliwy z oliwek pochodzą od renomowanych producentów.

Oliwy z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa extra virgin, czyli najwyższej jakości oliwa z oliwek, pozyskiwana jest jedynie z pierwszego tłoczenia, bez użycia chemicznych rozpuszczalników i otrzymywana tylko za pomocą mechanicznych procesów. Dzięki temu zachowuje ona wszystkie swoje cenne właściwości, takie jak przeciwutleniacze, polifenole, witaminę E i K, a także kwasy tłuszczowe nienasycone. 

To nie tylko produkt smaczny, ale i korzystny dla zdrowia. Jest chętnie wybierana ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Badania wskazują, że włączenie oliwy z oliwek do codziennej diety, może przyczynić się do poprawy funkcjonowania mózgu i zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Bogata w przeciwutleniacze i przeciwzapalne substancje, redukuje także stany zapalne w organizmie i poprawia pracę układu trawiennego.

Która oliwa z oliwek jest najzdrowsza?

Najzdrowsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin tłoczona na zimno. Jest produkowana z pierwszego tłoczenia, bez użycia chemicznych środków przez co uważa się  ją za produkt najwyższej jakości. Tłoczenie na zimno, jak wskazuje nazwa przeprowadzane jest w niskiej temperaturze, co pozwala na zachowanie większej ilości witamin i wartości odżywczych.

Oliwa z oliwek extra virgin, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi, najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek czy do podawania z chlebem. Do smażenia lepiej wybrać oliwę z oliwek o wyższym punkcie dymienia. Taki rodzaj oliwy jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium