Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

 

Miody naturalne Pasieki Rodziny Sadowskich

PASIEKI RODZINY SADOWSKICH - Z PASJI DO PSZCZÓŁ I RARYTASÓW PROSTO Z ULA!

Słodkie, zdrowe, przelane do słoików, w dodatku cieszą oko swoim wyglądem - miody Pasieki Rodziny Sadowskich to idealna odpowiedź na pytanie "gdzie kupię prawdziwy miód?"

Naturalny miód - dlaczego jest taki zdrowy

Miód to naturalny produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły. Te, zbierając z roślin nektar, swoją ciężką pszczelą pracą zmieniają go w miód. Zebrany z plastrów pokrytych woskiem zostaje odwirowany i przelany przez nas do słoików. Tak wytworzony naturalny miód ma właściwości smakowe i zdrowotne. Nie daj się zwieść miodom z supermarketów - łatwo natknąć się tam na tzw. sztuczny miód, czyli cukrowy syrop - z prawdziwym miodem nie mający nic wspólnego. Kupuj naturalny miód od polskiego pszczelarza - wtedy masz pewność, że kupujesz zdrowo, mądrze i dobrze, a swoim zakupem wspierasz polskie pszczelarstwo.

Prawdziwy miód - jak go wybrać

Sprawdzona pasieka i zaufany dostawca to kluczowa kwestia, kiedy chcesz mieć pewność co do pochodzenia Twojego miodu. W Pasiekach Rodziny Sadowskich współpracujemy tylko z naturą, a do słoików przelewamy jedynie prawdziwy, naturalny miód. Potwierdza to doskonały smak i nieocenione właściwości zdrowotne. Miód naturalny od prawdziwych pszczelarzy sprawdza się w kuchni, w terapiach leczniczych oraz w kosmetyce i codziennej pielęgnacji. Ma tak wiele zastosowań, że sami nie możemy ich zliczyć! 

W ofercie Pasieki Rodziny Sadowskich każdy znajdzie coś dla siebie - mamy bogaty wybór naturalnych miodów klasycznych, które swoim smakiem nie raz potrafią jednak pozytywnie zaskoczyć. Bywają słodsze, ostrzejsze, bardziej i mniej wyraziste, o kwiatowym lub kwaskowym aromacie. W zależności od tego, z jakich roślin zbierany jest nektar, każdy prawdziwy miód smakuje i pachnie trochę inaczej. W alternatywie do naturalnych miodów klasycznych, oferujemy również miody smakowe - to nadal prawdziwe miody, wzbogacone jedynie naturalnymi dodatkami. Owoce liofilizowane, przyprawy, naturalne domieszki - do naszych miodów dodajemy tylko to, co dobre i zdrowe, by wzbogacić ich smak i terapeutyczne właściwości.

Miody - jakie wybrać

Pszczoły to nasi wielcy przyjaciele, a pszczelarstwo jest naszą wspólną pasją - na jej mocy pragniemy podzielić się tym, co udaje nam się podebrać Naturze. Dostępność miodów w naszym sklepie internetowym może być kapryśne jak sama natura - zależy od warunków pogodowych, obsiewów i samopoczucia pszczół. Zawsze dokładnie aktualizujemy stany magazynowe, aby nadążyć za zmiennością przyrody!

     

Najczęściej zadawane pytania

1) Czemu miód krystalizuje?

W momencie podbierania miodu z ula ma on postać płynną zwana patoką. Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej ulegnie on krystalizacji, np. miód rzepakowy już po kliku dniach od miodobrania a wielokwiatowy po kilku tygodniach. Niektóre gatunki miodów mogą krystalizować nawet do roku. Prawdą jest, że każdy naturalny miód prędzej czy później skrystalizuje, ale długość krystalizacji zależy od rodzaju miodu. Jest to naturalny proces, który zachodzi w miodzie i świadczy o prawdziwości miodu.

2) Jak przechowywać miód?

Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce.

3) Na czym polega dekrystalizacja miodu?

Aby przywrócić miód do postaci płynnej np. w celu rozlania go z beczki do słoików, trzeba go poddać procesowi dekrystalizacji. Miód bardzo wolno ogrzewa się w specjalnej komorze dekrystalizacyjnej w temperaturze poniżej 40 stopni, tak żeby zachował wszystkie właściwości i uzyskał postać płynną.

4) Czy są miody dla diabetyków?

Niestety nie istnieje specjalny miód dla diabetyków. Czasami słyszymy opinię, że miód akacjowy, w niewielkich ilościach, może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że każdy miód ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost cukru we krwi.

5) Czy można jeść miód w ciąży?

W czasie ciąży można spożywać miód. Wzmacnia on organizm, łagodzi infekcje, a także dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe takie jak mdłości lub zgaga. Warto wspomnieć, że nie zaleca się miodu dla dzieci poniżej 1 roku życia, gdyż mogą występować reakcje alergiczne.

6) Czy można spożywać pyłek pszczeli oraz pierzgę przy alergii?

Osoby uczulone na pyłek kwiatowy traw, drzew oraz roślin uprawnych i dziko rosnących muszą bardzo ostrożnie rozpocząć przyjmowanie pyłku lub pierzgi. Prawdą jest, że pyłek i pierzga są „naturalną szczepionką” na alergię, jednakże początkowo należy je przyjmować w bardzo małych ilościach oraz obserwować reakcję organizmu.

7) Jak mogę przywrócić miód do postaci płynnej?

Miód można przywrócić do postaci płynnej podgrzewając go w temperaturze max. 40 st. C. (może to być piekarnik lub miska z wodą). Jeśli temperatura będzie wyższa straci część swoich naturalnych właściwości.

8) Od czego zależy kolor miodu z dodatkiem owoców liofilizowanych?

Ostateczny kolor zależy m. in. od tego jaki kolor miał miód wielokwiatowy. Zebrany wczesną wiosną ma jaśniejszy odcień od tego, który został zebrany latem. Barwa zależy też od dojrzałości owocu w momencie poddania go procesowi liofilizacji.

9) Czym są owoce liofilizowane?

Liofilizacja to proces suszenia produktów poprzez mrożenie. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu żywność oprócz tego, że zamarza, traci też wodę, która odparowuje. Po tym procesie produkty wciąż zachowują ten sam smak oraz zestaw białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin i składników mineralnych.

10) Od czego zależy kolor miodu tradycyjnego?

Barwa miodu zależy od rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może mieć kolor od białego, poprzez jasnożółty aż do brunatno-brązowego. Dla przykładu: miód rzepakowy w stanie płynnym ma kolor słomkowy, gdy skrystalizuje jego barwa zmienia się na białą. Płynny miód gryczany ma barwę ciemnoherbacianą, a po krystalizacji brązową. Ten sam rodzaj miodu może mieć różną barwę każdego roku. Zależy to od rodzaju pożytku w danej okolicy, występowania spadzi oraz terminu zbioru. Dla przykładu jednego roku miód lipowy może mieć kolor bursztynowy a innego jasnożółty.

11) Czy w miodzie jest cukier?

W nektarze kwiatowym znajdują się naturalnie występujące cukry. Wśród licznych węglowodanów, które znajdują się w miodzie, przeważają cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, odpowiadające za słodki smak miodu oraz jego właściwości odżywcze.

12) Jakie dodatki są w miodach smakowych?

Do miodów tradycyjnych dodajemy liofilizowane owoce, suszone zioła lub przyprawy. Nie ma w nich dodatku sztucznych syropów czy barwników.

13) Czy małe dzieci mogą jeść miód?

Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Miód nie powinien być dodawany do pokarmów, napojów i mieszanek dla niemowląt, które nie ukończyły roku - zakaz ten dotyczy także wypieków oraz potraw, gdzie miód został poddany obróbce termicznej. Dla starszych dzieci nie ma przeciwwskazań.

14) Który miód jest najlepszy dla dzieci?

Z miodów smakowych szczególnie polecamy miód z dodatkiem maliny, porzeczki lub kakao :) W przypadku miodów tradycyjnych, dzieci uwielbiają bardzo delikatny miód akacjowo-łąkowy lub wielokwiatowy. Na przeziębienie polecamy miód lipowy.

15) Czy po zażyciu pyłku lub pierzgi mogą wystąpić reakcje alergiczne?

Osoby, które nie są uczulone na miód, mogą być uczulone na pyłek lub pierzgę. Dlatego też, początkowo zalecamy ostrożny kontakt z tymi produktami, ze względu na reakcje alergiczną. Można zacząć od jednego ziarenka, spróbować delikatnie na języku i ostrożnie połknąć (jeśli nie czuć jakiegoś mrowienia etc.). Po 12 – 24 godzinach można próbować więcej i tak przez kilka dni, aż dojdzie się do pół łyżeczki dziennie. Generalnie lepiej jest spożywać mniejsze ilości i częściej, niż większe i jednorazowo.

16) Czemu miód się rozwarstwia?

Miód może krystalizować w różny sposób i w zależności od warunków przyjąć różny kształt końcowy. W miodach może również zachodzić rozwarstwianie się masy. Na dole osiadają kryształy glukozy, która ma naturalną skłonność do krystalizacji, a w górnych warstwach przeważa fruktoza. Nie wpływa to na jakość ani właściwości miodu. Miód można przemieszać co jakiś czas dla ujednolicenia, jeśli przeszkadza nam płynna warstwa. Taki proces krystalizacji jest najbardziej charakterystyczny dla miodu gryczanego.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium