![Lasagne bez jajek 375 g Monte Banato](/environment/cache/images/300_300_productGfx_7343/monte-banato.png)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Kokardka Farfaline 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3271/farfaline.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Kolanko Chifferi rigati 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3276/rigati61.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Muszelka drobna Margheritine 500 g Divella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3293/muszelka670.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Muszla Conchiglie 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3268/muszla55.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Muszla karbowana Gnocco 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3275/gnocci.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Muszla mała Lumachine rigate 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3277/muszla-mala.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Nitka Gniazda Capelli d'Angelo Nido 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3280/nitka94.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Rurka cięta Pennoni Rigati 500 g Divella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3294/rigati29.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Rurka gruba Penne rigate 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3273/rigati.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Spirala mała Eliche 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3270/spirala-mala.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Wstążka Gniazda szeroka Lasagnette Nido 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3281/wstazka100.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Makaron Wstążka Gniazda Tagliatelle 500 g Corticella](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3278/tagialete.jpg)
![](/libraries/images/1px.gif)
Dlaczego makaron powinien być al dente?
Gotowanie al dente to termin pochodzący z języka włoskiego i oznacza, że makaron zachowuje lekko twardą w środku, i jednocześnie miękką na zewnątrz konsystencję. Tak przygotowany łatwiej ulega procesom trawienia, szybciej wywołuje uczucie sytości i redukuje ryzyko nadmiernej konsumpcji. Makaron al dente zachowuje również swój kształt i strukturę, dzięki czemu lepiej wchodzi w interakcję z sosem i pozwala na lepsze wyczuwanie smaku. Wreszcie, gotowanie makaronu w ten sposób pozwoli na zachowanie jego wartości odżywczych.