
Słoneczna Grecja, Włochy i Hiszpania to miejsca, gdzie z uwagi na specyficzny klimat uprawiane są drzewa oliwne. Pozyskiwane z nich oliwki poddawane są obróbce i sprzedawane w rozmaitej formie: drylowane, z pestką, nadziewane czosnkiem, papryką, migdałami. Opcji jest tak wiele, że trudno je wszystkie wymienić.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad różnicą między oliwkami czarnymi a zielonymi? Jeśli myślisz, że to różne odmiany, wyprowadzimy cię z błędu. Poznaj właściwości najwyższej klasy owoców i dowiedz się, co poleca szef kuchni.
Oliwki czarne i zielone – czym się różnią?
To, że różnią się kolorem, jest oczywiste. Ale z czego ta różnica wynika? Wszystko zależy od stopnia dojrzałości owoców. Oliwki zielone zrywane są wcześniej niż czarne i temu zawdzięczają swój kolor – są po prostu niedojrzałe i bogate w chlorofil.
Owoce zielone zbierane są już na przełomie września i października, zaś czarne około trzech miesiące później, gdy w pełni dojrzeją. Ciekawostką może być więc, że oliwki czarne i zielone są z jednego drzewa. O kolorze decyduje wyłącznie pora zbiorów. W obydwu przypadkach oliwki bez wcześniejszej obróbki nie nadają się do spożycia. Konieczne jest umieszczenie ich w różnego typu marynatach, czy zalewach.
Które oliwki są lepsze, czarne czy zielone?
O gustach się nie dyskutuje więc to, czy bardziej będą smakować ci oliwki czarne, czy zielone zależy wyłącznie od twoich preferencji smakowych. Bezsprzecznie jednak, z uwagi na czas zbioru, oliwki zielone bywają gorzkie i cierpkie, zaś czarne mają łagodniejszy smak.
Owoce zielone są także bardziej zbite i twarde, podczas gdy czarne rozpływają się w ustach. Dlatego właśnie te pierwsze serwuje się zwykle jako osobną przystawkę lub wykorzystuje do przygotowania ekskluzywnych, wytrawnych koktajli alkoholowych, a drugie stanowią świetny dodatek do prostych dań typu pizza czy sałatka.
Oliwki czarne czy zielone – które zdrowsze?
Właściwie to czarne, a zielone oliwki niewiele różnią się pod kątem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Szef kuchni żartuje, że ludzie na imprezach dzielą się na zwolenników czarnych i wielbicieli zielonych, a nie zdają sobie sprawy, że do ich żołądka trafia praktycznie to samo. Obydwa warianty są źródłem witamin i związków mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Dlaczego warto wprowadzić je do naszej diety?
- Oliwki mają wysoką zawartość witamin z grupy A, D, E i K, a ponadto takich pierwiastków jak fosfor, potas i żelazo, cynk.
- Są bogate w klasy omega-3.
- Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
W związku z tym dostarczają organizmowi akurat tego, co jest potrzebne do zachowania prawidłowego stanu skóry. Związki zawarte w oliwkach przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a więc zapobiegają starzeniu. Utrzymują skórę jędrną i napiętą, dlatego oliwę z oliwek często wykorzystuje się także w kosmetyce.
Magiczne właściwości oliwek – wpływ na układ krwionośny
Częste spożywanie oliwek i oliwy z oliwek korzystnie wpływa także na układ krwionośny i zapobiega chorobom serca. Zawarte w nich polifenole hamują rozwój miażdżycy naczyń oraz wzmacniają ściany komórek sercowych.
Błonnik reguluje także gospodarkę insulinową i zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2. Po spożyciu posiłku następuje zwykle wyrzut insuliny, której zadaniem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi. Błonnik pomaga kontrolować ten proces i zachować prawidłowy poziom cukru we krwi.
Oliwa z oliwek czarnych czy zielonych? Jaką wybrać?
Na półkach sklepowych jest mnóstwo butelek z oliwą z oliwek różnych marek. Być może zdarzyło ci się kupić oliwę o intensywnie zielonym kolorze, a następnym razem trafić na żółtą. Nie ma powodu do niepokoju, kolor nie świadczy o jakości produktu. Wiąże się natomiast ze smakiem.
Kolor oliwy zależy od momentu zbiorów oliwek. Im wcześniej były zbierane oliwki, tym więcej goryczki będzie miała oliwa. Paradoksalnie im bardziej gorzka oliwa, tym lepiej dla naszego zdrowia. Świadczy to o tym, że produkt zawiera wiele polifenoli, czyli antyoksydantów chroniących organizm przed chorobami.
Czas zbioru oliwek a gorycz oliwy.
Oliwa tłoczona z intensywnie zielonych owoców będzie miała taki sam kolor i głęboki, lekko ostrawy smak. Szef kuchni podpowiada:
“Będzie pasowała do dań pieczonych oraz pikantnych sosów. Jeżeli nie lubisz tak wyrazistych smaków, wybierz oliwę z oliwek z połowy zbiorów – będzie mniej gorzka i nada się także do makaronów”.
Wariantem dla koneserów łagodnych smaków jest oliwa z czarnych oliwek, czyli tych w pełni dojrzałych. Owoce zbierane w końcowej fazie zbiorów tracą goryczkę i nie są cierpkie. Powstała z nich oliwa ma podobne właściwości. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, owoców morza i mięsa.
Jaki rodzaj oliwy wybrać?
Kolor oliwy to nie wszystko. Na etykiecie znaleźć można także oznaczenia dotyczące sposobu tłoczenia oleju. Najczęściej wykorzystywana w kuchni jest oliwa Extra Vergine, czyli z pierwszego tłoczenia o maksymalnej kwasowości 0,8%. Oznacza to, że oliwa Extra Vergine powstaje w procesie tłoczenia świeżych owoców. Nie jest poddawana obróbce.
Jest to najwyższa klasa oliwy, ponieważ charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz zachowuje wszystkie prozdrowotne wartości odżywcze. Nie ulegają one rozpadowi podczas produkcji. Ma także wysokie stężenie polifenoli, dzięki czemu sama zachowuje dłużej świeżość i nie jełczeje tak szybko.
Skoro wiesz już, czym się różnią oliwki czarne i zielone oraz od czego zależy kolor oliwy, zapraszamy cię do naszego sklepu idelikatesy24.pl. Wybierz produkty wedle własnego gustu i rozkoszuj się prawdziwie śródziemnomorskim smakiem.
Ewa Wróblewska
Dzięki za wiedzę!!!